GREEN HOUSES

1/6

A pair of townhouses that face one another over a drivable courtyard, these two houses are like siblings—related but not identical. They both have three floors with generous double height living spaces that create visual drama. Much of the extensive glazing is a multi-wall translucent material often used in greenhouses in order to allow in light but retain privacy. The building skin, a shade screen created by diagonal, 1” x 2” aluminum angles, gives the buildings a distinctive appearance.

The front house is on the street and so it orients outwards from the lot, with a double-height living room that is opens directly into the front garden. The garden has a Zen-like feeling with two large boulders set into gravel and a specimen tree. The kitchen, dining room and media area are on the second floor, with two bedrooms on the third floor.

The rear house orients to a generous exterior garden on the rear of the house. The kitchen / dining room is on this level so that when the large sliders are open it creates an indoor/outdoor flow. A pair of two-story raw steel panels, custom-designed for the project, fold out from the wall to create a hood and sconce covers. The second floor living room, with its glass railing and glass walkway, overlooks the kitchen. Three bedrooms are on the third floor, each with its own full bath.

Green materials and eco friendly design strategies used by Sander Architects include passive heating and cooling, natural daylighting, shade screens, bamboo flooring, translucent acrylic glazing, kitchen cabinetry from FSC-certified wood, recycled glass countertops, low-flush toilets, low VOC paint.

Building Square footage:


2071 sf (front house) (3331 if you include garage, balcony and roof)
2272 sf (rear house) (3598 if you include garage, balcony and roof) 

This is one of our Hybrid Construction projects. Read more about Hybrid Construction here.

n d e r   r c h i t e c t s

  • facebook

13274 fiji way, suite 150

marina del rey, ca 90292

p |  310-822-0300 

e |  info@sander-architects.com

© 2019 by Sander Architects, LLC